![Kommunestyregruppa RAP 2](https://res.cloudinary.com/arbeiderpartiet/image/upload/c_limit,q_76,w_1200/v1/ievv_filestore/9b50f910879244c099afad04dfe02d25f9ed9b939fbb471f8c277e2405e5d77f.jpg)
Innlegg i budsjettmøtet 18.12.24
Våre innlegg fra møtet
![Bilde av Geir Roger](https://res.cloudinary.com/arbeiderpartiet/image/upload/c_limit,q_70,w_300/v1/ievv_filestore/45ed65b39f2a470aa4b4c691b10d7d780aac1139d7134a3fbfe7b0072dbfaf2d.jpg)
Geir Rogers innledende innlegg
Dette året har kan vel sies å være demografiens år – en reel oppvåkning for hva det faktisk betyr. Det verst er at jeg skjønt at jeg er en del av eldrebølgen.
Vi som bor i Ringsaker er egentlig heldige, det egentlig kort avstand til det meste i Mjøsregionen og en drøy time til Oslo.
Kommunale tjenester, som barnehager, skoler, helsestasjoner, sykehjem osv. må bli mer sentralt, ikke pga. mangel på penger, men mangel av folk.
Vi må omorganisere samfunnet med sikte på å gi gode tjenester. Ønsker du å bo i bygdene, så er ikke det fordi du ønsker å kjøre mer kollektivt. Du kjører bil. Da må barnehager, skoler, butikker etc. ligge i mest mulig naturlig kjøreretning for den enkelte.
Flere som ønsker og vil bosette seg nærmere og i byene våre, og nærmere Hamar. Det må vi fortsette å legge til rette for.
Ringsaker er en kommune med plass til mange flere innbyggere, samtidig må vi ta strukturgrep. Vi vil ikke ha nok folk til å levere alle kommunale tjenester alle steder.
Dette er et retningsbudsjett, som viser at vi må få balanse i budsjettene igjen. Vi kan ikke tære på egenkapital lenge. Det holder ikke med ansattekutt, vi må også legge til retter for strukturer og tjenester for framtidige behov. Det handler egentlig forslag 14, 15 handler om, men vi må ha en bedre dialog med befolkningen om de reele problemene og hvordan vi løser dem, noe jeg håper vi nå får til bedre.
Endringsforslag:
14. Kommunedirektøren går i dialog med FAU, lag og foreninger i Nordre Ringsaker om avbøtende tiltak for skole og bygdesamfunnet innen medio 2025. Disse samtalene, demografien og budsjettsituasjonen 2025 tas inn i en utredning av nedlegging eller ikke av Åsen skole.
15. Kommunedirektøren går i dialog med FAU, lag og foreninger i Nordre Ringsaker om avbøtende tiltak for skole og bygdesamfunnet innen medio 2025. Disse samtalene, demografien og budsjettsituasjonen 2025 tas inn i en utredning av nedlegging eller ikke av Lismarka Skole.
16. Det legges fram sak hvor det utredes bygging av ny barnehage i Nordre Ringsaker med mål om drift fra høsten 2028 eller 2029. Barnehagene Åsen, Lismarka og Brøttum bør innregnes i dimensjoneringsgrunnlaget og utredes for nedlegging fra samme tid ny barnehage står ferdig.
Vi trenger flere barnehageplasser i fra Moelv og nordover. De tre dels dårlige barnehagebyggene må erstattes. Flytter du til denne delen av kommunen, så bør det også her være en ledig barnehageplass. Innen barnehagesektoren må vi ha litt overkapasitet, hvis vi ønsker flere barnefamilier velkomne til kommunen.
![Bilde av Terje](https://res.cloudinary.com/arbeiderpartiet/image/upload/c_limit,q_70,w_300/v1/ievv_filestore/2e0cee02e48c47de9c7db38a4de082871199e80ba7f344bab0960b70956acbb6.jpg)
Terje holde to innlegg i dag. Du finner de her:
Velferdsteknologi
Formålet med velferdsteknologi er å bedre livskvalitet, økt trygghet og gi større mulighet til å klare seg på egen hånd. Innføring av velferdsteknologi er avhengig av god kommunikasjon, opplæring av medarbeiderne, nye og endrede tjenesteløp og samhandling og god infrastruktur for å gi effekt. Arbeiderpartiet støtter intensjonen om å styrke fokuset på velferdsteknologi. En plan er et godt første steg, men vi må også prioritere området og legge til rette for mer kompetanse og kapasitet. Tekstdelen i budsjettet peker på at kommunen setter av penger, men at dette vil utløse et fremtidig kapasitets- og ressursbehov. Det bør vi legge til rette for slik at velferdsteknologi kan styrke kvaliteten og bidra til større effektivitet innenfor helsetjenestene i kommunen.
Hva er en god skole?
Hva er en god skole for barn og unge i Ringsaker? Er det den skolen som ligger nærmest? Eller er det den skolen med det beste laget rundt eleven? Er det skolemiljøet som er lite og oversiktlig som er best for eleven? Eller det skolemiljøet som er mangfoldig og hvor man kan treffe og skape gode vennskap og solide relasjoner med likesinnede? Mitt nyttårsønske er at vi ikke bare snakker om geografi -når vi snakker om skole. Men at vi hever blikket og ser på hva som er det viktigste for at barn- og unge i Ringsaker skal trives og utvikles. Faglig og sosialt.
![Bilde av Irene](https://res.cloudinary.com/arbeiderpartiet/image/upload/c_limit,q_70,w_300/v1/ievv_filestore/e3cb2122d42346688fe5e92b1e4f9ae096dbcd5f32d94bf790162ac955877424.jpg)
Irenes innlegg om Prøysenhuset
Alle har vi et forhold til Alf Prøysen
Prøysenhuset er en av de viktigste kulturinstitusjonene vi har i Ringsaker og som vi skal være stolte av. Prøysenhuset er et nasjonalt kulturhus som skal hedre, minne og aktualisere Alf Prøysens forfatterskap. Her skapes det et hav av gode kulturopplevelser, magiske øyeblikk og gir oss påfyll i en travel hverdag. Nå er vi midt i en av høysesongene til Prøysenhuset med jul i Prøysenland.
Runt om i kommunen kan vi delta på aktiviteter, oppleve pyntede gater og torg, høre på minikonserter etc. og vi trekker til oss artister som gjerne synger Prøysens sanger. For meg er den ultimate julestemningen å sitte i utendørsteatret i Kusvea og se på Snekker Andersen og julenissen eller å nyte et godt måltid inne ved peisen i Kafe Julie og kanskje også se på bygda som glømte at det var jul. For ikke å snakke om Sommer i Prøysen og alle konsertene. Dette trekker til seg publikummere og artister fra hele Norge, ikke bare vi som er født og oppvokst med Prøysen.
Alt dette hadde ikke vært mulig uten at Ringsaker kommune står for driften, dedikerte ansatte som jobber og sørger for at vi kan nyte godt av disse opplevelsene.
Jeg blir derfor oppriktig lei meg når FRP i sitt verbalforslag, da foreslår rette driften mot lokale revygrupper, lag og foreninger samtidig som større arrangement skal driftes av private event byråer. Samtidig som de vil ha cafedriften ut på anbud. Er det greit?
Mange av forestillingene er i dag allerede en blanding av amatører og profesjonelle. Jeg heier på lokale revygrupper, kor osv. som gjør utrolig mye bra, men de skal ikke «drifte» Prøysenhuset nærmest som en dugnad.
Da vil det ikke ta lang tid før driften opphører og Prøysenhuset slik vi kjenner det i dag blir borte. Vi har et ansvar for å ta vare på denne kulturarven etter Alf og vi i Arbeiderpartiet kommer til å fortsette å trykke på for å få det inn på statsbudsjettet. Skal vi få til det må vi har trua på vår egen kommune og sørge for fortsatt god drift av Prøysenhuset.
![Bilde av Siv Mali](https://res.cloudinary.com/arbeiderpartiet/image/upload/c_limit,q_70,w_300/v1/ievv_filestore/5ba4f4b504d641eb99c5aa74053e19ad393ef100d40948fd831e866ca1d6b95f.jpg)
Siv Mali om økning av bidrag til Nok. Hamar
Verbalforslag 18 omhandler Nok.(tidligere Smiso). Nok. er et senter for utsatte for overgrep, både kvinner og menn. Tilbudet de gir er gratis.
Vi mener dette er et viktig tilbud som må beholdes. I tillegg til jobben de gjør for de overgrepsutsatte, gjør de også en god forebyggende jobb opp imot skole, barnehager og institusjoner.
Dette er et lavterskeltilbud som ikke koster skjorta for kommunene, i tillegg er det slik at for hver krone kommunene bevilger, gir Bufdir fire.
Kongsvinger har trukket seg fra samarbeidet, derfor håper vi på å få solid flertall for forslaget om å øke tilskuddet til minst 8,50 pr innbygger, og at nabokommunene også blir med på dette. Nok. Er et senter vi trenger. Statistisk sett blir en av fem kvinner utsatt for voldtekt, vi vet også at her er det mørketall.
Dersom forslaget blir vedtatt, vil Ringsaker bidra samlet med 300 000, noe som utløser 1,2 millioner i støtte fra Bufdir, derfor håper vi på stort politisk flertall for forslaget.
![Bilde av Karianne](https://res.cloudinary.com/arbeiderpartiet/image/upload/c_limit,q_70,w_300/v1/ievv_filestore/c7b6051ac27548bfb73d5262de875aa313e1e48ae4e24f6cad09911a5909f56d.jpg)
Karianne om FrPs forslag om å konkurranseutsette lovpålagte tjenester
Vi i Arbeiderpartiet er som kjent opptatt av å ha lovpålagte tjenester i egenregi. Det at det er ryddige partsforhold som gir bedre lønns-, pensjons-, og arbeidsvilkår for våre ansatte i Ringsaker kommune er viktig for oss. Dette fører til en trygg arbeidshverdag, i stedet for å være avhengig av anbudsprosesser for videre anbud for virksomheten de er ansatt i.
Vi har jo alle fulgt hva de ansatte på Veslelien og nå også Fredheim i Ringsaker har måtte stå i de siste månedene. Denne usikkerheten for egen arbeidsplass er vi ikke villig til å utsette våre ansatte for.
Forslagene til Fremskrittspartiet om å konkurranseutsette renhold, teknisk drift, og helse- og omsorgs tjenester. Går jeg utfra at det er økonomiske hensyn som ligger bak.
Problemet er at kvaliteten på tjenesten, og de ansattes lønn og pensjon, er den muligheten private tilbydere har til å øke inntekter og fortjeneste. Og ingen drifter en tjeneste over tid, uten å sitte igjen med overskudd.
Ergo er det ofte de ansatte som er taperne i anbudsprosesser.
Med kommunen som arbeidsgiver får de ansatte en tariffestet lønn og de får riktig uttelling for fagbrev og ansiennitet.
Ved privatisering av disse tjenestene vil mange ansatte ende opp med dårligere tjenestepensjon. Hvis vi ser på renhold, som allerede er av kommunens lavest lønnede yrkesgruppe, kan de risikere et tap i fremtidig pensjon opp mot 1 million kroner.
I vårt partiprogram står det: Vi skal være en kommune som jobber for heltidskultur, som tar vare på de ansattes rettigheter og jobber aktivt for et seriøst arbeidsliv slik at arbeidstakere ønsker å jobbe i Ringsaker.
Det vil derfor for oss i Arbeiderpartiet være uaktuelt å støtte Fremskrittspartiets forslag om å utsette våre ansatte for denne usikkerheten.
![Bilde av Kjerstin](https://res.cloudinary.com/arbeiderpartiet/image/upload/c_limit,q_70,w_300/v1/ievv_filestore/30faf024cab44b67a99922048415eb54368a14d25fa14f789e2c2943d08ded44.jpg)
Kjertins innlegg
Vi i Arbeiderpartiet bygger vår politikk på verdiene frihet, likhet og solidaritet. Gjennom de politiske løsningene vi er opptatt av vil vi legge til rette for samfunn som utjevner sosiale forskjeller og gir frihet for alle. Budsjettet vi skal behandle i dag mener vi legger til rette for det.
Utvikling av samfunnet skjer, enten vi vil det eller ikke. Det betyr at vi må gjøre endringer å tilpasse oss. Gjør vi ikke det havner vi fort bakpå. Dermed må det skje endringer, som ikke alltid er like populære.
For Arbeiderpartiet er det viktig at arbeidsplassen din er trygg, at du har gode arbeidsforhold og et arbeidsmiljø du har det bra i – nærværet på jobben din er viktig! Derfor blir det for Arbeiderpartiet vanskelig å se og ikke minst støtte forslaget fra FrP om å konkurranseutsette flere av de kommunale tjenestene.
Vi vet videre at sykefraværet i kommunen er høyt. Vi har over vår gjort politiske vedtak for å få sykefraværet ned. Handlingsplaner er vel og bra det, men det er det vi i praksis gjør og fokuset på nærværet til de ansatte som må stå i fokus. Dermed blir forslaget fra SP er krevende. La oss heller få en orientering om hva som gjøres og hva som kan gjøres før en ny handlingsplan vedtas.
Det er også viktig at vi har med oss alle de vedtak vi alt har gjort i mange store og viktige saker. For AP er det viktig at vi har fokus på de vedtakene vi har gjort og følger med på at de blir fulgt opp. God kontroll og oversikt er nødvendig. Mangler vi det er det en oversikt over status på vedtak som er fattet? Da må vi må be om å få det.
Arbeiderpartiet vil gjøre vårt for at både nye og gamle innbyggere i Ringsaker skal oppleve at kommunen og vi politikere er på våre innbyggeres lag. Vi må faktisk stole på administrasjonen og undres når vi må. Vi skal jobbe hardt for at Ringsaker kommune skal være en kommune som jobber framover og stadig ser etter nye løsninger.
![Bilde av Jon](https://res.cloudinary.com/arbeiderpartiet/image/upload/c_limit,q_70,w_300/v1/ievv_filestore/67f2c2db531845538a4990f70bffeb6a2949eec063f7446b93459c54716b1670.jpg)
Jons innlegg om rehabilitering av Mo gård
Noen steinkast borti her ligger Mo gård. Mo gård blir omtalt som opprinnelsen til Moelv og en del av Ringsakers kulturarv. Arbeiderpartiet mener dette er en viktig ressurs å ta vare på for kommunalt bruk, som friluftsområde og som arena for ulike arrangementer.
Ringsaker kommune kjøpte Mo gård av familien Glestad mot slutten av 1980-tallet. Ved overgangen til 2000-tallet ble Mo valgt som Ringsaker kommune sitt tusenårssted og det forplikter.
Tusenårsstedet skulle være sentrumsnært, et offentlig rom som var felles eie og lett tilgjengelig for alle.
I dag brukes Mo til dagtilbud for rus- og psykiatripasienter, den brukes av kulturskolen og elevene ved Moelv barneskole benytter uteområdet til kroppsøving.
Låven på Mo blir benyttet som lager for både Moelv barneskole og Moelv ungdomsskole.
Foreningen Venner av Mo ble stiftet i 1995. De jobber for bevaring av Mo gjennom bruk. Venner av Mo har tidligere stått for enklere utvendig rehabilitering av Mo. Det har de mottatt økonomisk støtte fra Ringsaker kommune til å utføre.
Det er begrenset hvor store rehabiliteringsoppgaver de kan påta seg. Den økonomiske situasjonen er en utfordring.
Derfor har Arbeiderpartiet lagt fram forslaget som ligger ved i innstillingens punkt 19:Kommunedirektøren legger fram en sak om rehabiliteringsbehovet for Mo gård, samt muligheten for å søke Riksantikvaren om støtte til rehabiliteringen. Kommunedirektøren utreder med sikte på en finansierings- og framdriftsplan.
![Bilde av Bjørnar](https://res.cloudinary.com/arbeiderpartiet/image/upload/c_limit,q_70,w_300/v1/ievv_filestore/f6fc6ecf8a224875ba5dfd737e861a728af06483b5b14830b349063a3b8d9849.jpg)
Bjørnar om Ung Utopi
Forrige møte fikk vi besøk av elever ved Mørkved skole som har deltatt på prosjektet Ung Utopi. Elevene var fra én av elleve kommuner som deltok i prosjektet. I forslaget sitt kom de med ideer om om hvordan Husebyparken kan gjøres mer aktuelt for unge å bruke. De foreslo å også gjøre en dugnadsinnsats selv. Vi ønsker å støtte dette prosjektet, og har kommet med et verbalforslag og mener at noen av Mørkvedelevenes forslag kan finansieres innenfor rammene av budsjettet.